• Over de Praktijk en Mezelf – EMDR Therapie

 • Samenvatting over mezelf

 • Leestijd Pagina: +- 6 minuten

 • Chrißt'll Scholiers

  EMDR Therapeut.

  Psychotherapeut (i.o.) & Psychotraumatologe (i.o.)

  Geboren 19/12/1974.

  Achtergronden mbt Therapievorming: (overzicht link: Zie "Mijn Opleidingsbasis").
  - Lopend Postgraduaat tot Integratief Psychotherapeut - Academie voor Integratieve en Humanistische Psychotherapie & Psychologie. (AIHP-Zoersel) - (2020/2024). (Zie mijn lopende opleiding) (EFQ7).
  - Lopend Specialisatiejaar tot Psychotraumatoloog / Integratief Traumatherapeut - Academie voor Integratieve en Humanistische Psychotherapie & Psychologie. (AIHP-Gent) - (2021/2022).
  - Studerende BsC in richting Klinische en Levensloop Psychologie - Open Universiteit Nederland (i.s.m. met UGent als Tentamen/Examencentrum) (2014/202x). (EFQ6).
  - Certified EMDR Therapeut en Hulpverlener - EMDR Training center London - Trained and supervised by Barbara Lerch - (2015-2016).
  - Certificate of completion: Jungian and Post Jungian Clinical Concepts in Psychotherapy - (Center of Applied Jungian Studies) - 2018/2019).

  Andere diploma's studies en vorming:
  - Prof. BSc. Marketing (A1) ( Mechelen - 3 jaar - 2000).  (EFQ6).
  - Postgraduaat - Master in Controlling (Vlerick Gent - 2 jaar). (EFQ7).
  - Initiator Gymnastiek (Bloso/Sport Vlaanderen - 1 Jaar - 2005).
  - Licentie Trainer B Gymnastiek (Bloso/Sport Vlaanderen - 2 jaar - 2007).

 • Interesses & Hobby's

  Mijn levensquote (of er toch 1 van) : What your resist, persists (C.G. Jung).

  - Bezeten van Muziek: Luisteren: alle genres van muziek. Van klassiek piano (Chopin is mijn favoriet), Kerkorgel (Bach), Jazz (Miles Davis stijl ) tot zelfs Techno en Goth, Dark Wave en (Post)Punk, (Post)Metal (Amenra). Spelen; Piano, en vroeger Orgel.
  - Ik hou erg veel van "Vintage" en "Steampunk" (19 de eeuw tot 1950), maar ook van Retro, Art Deco en industrieële stijl. 
  - Voorliefde voor Gothic en Steampunk levensstijl.
  - Sport: Lange afstand (monovin)zwemmen en tri-fiets, Landzeilen & Kitebuggy, vroegere passie voor wedstrijdgymnastiek
  - Lezen en studeren: vooral lectuur mbt Psychologie en Wetenschappen
  - Persoonlijk interesse in lectuur en verdieping in (Jungiaanse) Analytische (diepte) Psychologie, Seksuologie & Pathologie van trauma,, complexere vormen van trauma. interesse in onderzoek naar onderliggende factoren bij persoonlijkheidsproblematiek.
  - ... Op zoek naar de goedheid van de mens, ... 

 • Uitleg over de werking van de Praktijk

  Logo_Praktijk

  De hoofdactiviteiten van deze praktijk omvat:
  -   Psychotherapie met specifieke focus rond - Trauma en impact op de persoonlijkheid - Type II Gecompliceerd Trauma - aanverwante problematiek rond hechting
          > Personen die vastlopen en/of merken dat ze hervallen in gedragspatronen die een negatieve impact hebben op hunzelf en omgeving
             waarbij onverwerkt trauma of hechtingsproblematiek aan de basis ligt. 
          > Structureel opgelopen trauma / psychosomatologie met oorsprong tijdens kinder en jeugdjaren
          > Trauma's die herhaaldelijk / chronisch hebben plaatsgevonden tijdens latere periodes in het leven
  -   EMDR Trauma & Psychosomatologie voor "Single" en/of "Specific event" trauma - Type I ongecompliceerd trauma.
  -   TRT (Tinnitus Retraining Therapie) en aanverwante psychologische gevolgen verbonden aan deze (goedaardige) aandoening.

  Ik heb de volledige opleiding tot EMDR therapeut gevolgd en ben ook hierin gecertificeerd (EMDR Centre London, UK). Ik onderhou supervisies m.b.t. EMDR tijdens de praktijkvoering. Anderzijds gebruik ik ook psychotherapeutische technieken ontleend uit de Context, CGT, Gestalt, Client Centered, en Schema gerichte therapie ter ondersteuning van het heling- en verwerkingsproces.

  >> EMDR hulpverlening behelst vooral problematiek rond Post Traumatische Stress (Geweld-Oorlog-Seksueel), Acuut Traumatische Stress mbt een recente gebeurtenis, verlies, verdriet, rouw, faalangst, fobie, schuldgevoelens en verantwoordelijkheid. Voor "Single/Specific events trauma" kan EMDR (meestal) worden gebruikt als op zichzelf staande therapievorm. Voor "Complex trauma" wordt het gebruikt als onderdeel binnen integratieve psychotherapie. Meer uitleg hierover kan je lezen "hier"

  >> Mbt tot begeleiding in omgang met Tinnitus en Hyperacusis gebruik ik hoofdzakelijk de TRT (Tinnitus Retraining Therapy) methode van Pawel J.Jastreboff & Jonathan W.P.Hazell. Meer hierover kan je lezen in "hier"

  >> Sinds het begin van de opstart van mijn praktijk, begeleid ik ook personen specifiek met thematiek rond LGBTQI en Transseksualiteit. U kan hier terecht voor psychologische ondersteuning bij bv: Outting, het aansterken van fundamenteel zelfvertrouwen, zelfacceptatie en zelfbeeld. Anderzijds kan ik u mogelijks ook adviseren rond de veranderingen in het dagelijkse leven en activiteiten, werk en andere (psychologische) uitdagingen die met een transitie gepaard gaan. Ik ken de uitdagingen die men tegenkomt tijdens de transitie, en heb ze ook van zeer nabij doorgemaakt. Vanzelfsprekend werk ik vanuit vanuit een gender- en transvriendelijke houding MET oog voor een kritische neutraliteit en balans. Voor het medische luik en diagnoses i.v.m. genderdysforie verwijs ik door naar het: Centrum voor Seksuologie en Gender: Prof. dr. Guy T'Sjoen en Dr. Gunther Heylens (UZ GENT).
  ________

  (Facultatief)

  De praktijk is mid 2015 opgestart, na ongeveer 18 maanden in mijn studie die ik begonnen was in het vroege voorjaar van 2014. Ik heb destijds ervoor gekozen om op lange termijn een (gedeeltelijke) beroepswending te maken, Mijn academische basis Bachelor (Klinische en Levensloop Psychologie) heb ik verworven aan de Open Universiteit Nederland. De minor in Klinische (met aparte module Seksuologie) zijn immers met succes voltooid. In levensloop zit ik 2/3 ver dewelke ik samen met 35 resterende EC finaliseer na de psychotherapie-opleiding).

  (Belgie is absoluut geen flexibel land en voorziet onvoldoende faciliteiten voor personen die kiezen voor een omscholing midden in het leven. Het belgisch opleidingsmodel tot psychologe en/of psychotherapeut blijft star en ouderwets mbt deze tijdsgeest. Hoewel men al inspanningen doet om deze situaties te verbeteren moet je hoofdzakelijk terug naar klassieke dagschool om de lessen te volgen. Voor personen zoals mezelf is dit moeilijk gezien situatie, werk en leeftijd en waar men in het leven staat en de verantwoordelijkheden die je draagt als ouder van 3 Kinderen. Vandaar dat ik gekozen heb voor het open academisch leermodel aan de Open Universiteit van Nederland)

  Mijn praktijk dient niet onmiddellijk voor mijn primair levensonderhoud dewelke voorlopig nog wordt gedekt door een ander beroep, - welke ik ook nog altijd graag doe,- maar de inkomsten die ik met deze praktijk verdien, dienen om de kosten van de Nederlandse Academische Bachelor en de 4 jarige psychotherapie opleiding te dekken. Ik neem wat ik doe heel serieus en geef therapie in de eerste plaats vanuit een motivatie en interesse in Psychologie. Vandaar ook de reden dat ik de studie ben aangevangen en tracht deze op lange termijn te vervolmaken.  Daarnaast heb ik plannen om na de opleiding mij verder te verdiepen in de psychotherapie en verder te investeren "in" en/of uit te breiden of "het opstarten van een (groeps)praktijk".

  Naast het mens en therapeut zijn ,- in de eerste plaats, - ben ik vanuit mijn opleiding ook een wetenschapper. De therapievormen waarop mijn praktijkvoering steunt, worden ook gedragen vanuit deze wetenschappelijke inzichten binnen de psychotherapie en de psychologie. Vanuit deze optiek is mijn praktijk ook een studiepraktijk. Om een goede en correcte werking van de praktijk te garanderen, werk en sta ik onder supervisie bij erkende psychotherapeuten en supervisoren van AIHP (BE) en met een EMDR Sr Instructor & psychologe (DE).

 • Meer over de supervisoren van deze Psychotherapie en E.M.D.R. praktijk.

 • Psychotherapie Praktijk Supervisor - AIHP

  Tine Boeykens

  Klein Herentals 28 - 2980 Halle Zoersel

  +32 488 12 12 69

 • Sr. Instructor EMDR - Supervisor & Psychologe

  Barbara Lerch

  Planegger Straße 9A - 81241 München - Duitsland

  +49 89 82081342

 • De E.M.D.R. Praktijk in beeld

  Alle sessies gaan door in Sint-Katelijne-Waver, in de voormalige Goorboshoeve. 
  De Goor(bos)hoeve is de oudste hoeve van Sint-Katelijne-Waver. In 1440 is het verkocht aan de abdij van Rozendaal. Jaarankers "1697" in zijgevel van voormalig woonhuis. Het gebouw is erkend als beschermd erfgoed en is gelegen op een domein van totaal ongeveer 114 are ingedeeld in 2 delen van 61 are en 54 are. 

  Alle sessies gaan door in één van de 2 grote woonlofts op de bovenverdieping van het hoofdgebouw op het domein. Tijdens de sessies kan je rustig parkeren op het domein zelf (plaats is voorzien op het garage gedeelte op de site), zodat je hierover geen zorgen hoeft maken. Vlakbij het domein is ook een bushalte waardoor je makkelijk van en naar het hartje van Mechelen kan pendelen. Verder heeft u het treinstation dat is gelegen op +-350 meter wandelafstand, waar u ongeveer om het half uur de trein kan nemen richting Mechelen/Brussel en omgekeerd richting Antwerpen.

  Praktijk in het woonhuis heeft haar voor en nadelen, maar het grote voordeel (en wat de nadelen neutraliseert) is het feit dat ik gebruik kan maken van de accomodatie van muziekinstrumenten en muziekinstallatie om sommige onderdelen van therapie te faciliteren. Op een gehuurde praktijk is dit niet mogelijk, en zou je de collega therapeuten vaak storen.
  Voor TRT geluidsverrijking is het handig om weten en tonen hoe geluidsverrijking in een woonomgeving praktisch kan gerealiseerd worden.  Voor E.M.D.R. zijn bijvoorbeeld de piano en muziekvoorzieningen belangrijke "Resourcing" hulpmiddellen om te herbronnen of tot rust te komen.

 • Si animi dolorem negatur, id manibit

  Vrij vertaald: "What you resist, persists", dewelke bekend is geraakt door de beroemde psychiater Carl Gustav Jung. In trauma therapie bestaat er geen grotere waarheid. My silent assistant. Haar initialen L's.A.  Deze archeologische schedel is gegraveerd volledig in het thema van geestelijke traumata i.s.m Dolen Carag (*). Hoe vreemd het ook klinkt, door haar aanwezigheid, brengt ze geregeld goede gesprekken op gang.

  (*) Dolen Carag / Tom Godts is een vroegere klasgenoot, met wie ik enkele jaren terug bevriend ben geraakt. Een veelzijdig en gepassioneerd kunstenaar in de osteologie.

 • Voor mezelf staat "L's.A" symbool voor de "engel van verandering", dit staat ook op haar kaakbeen gegraveerd, - en symboliseert ze alle personen met wie ik significante en belangrijke banden had, en die mijn leven mee hebben helpen vormgegeven tot wie ik nu ben. Dit gaat om zowel personen die nog leven als personen die dit aardse bestaan reeds hebben verlaten, maar door omstandigheden ben verloren en/of heb moeten loslaten.
  Af en toe neem ik hen terug op in gedachten, en herdenk ik, en blijf ik hen dankbaar voor hetgeen wat zij voor mij betekend hebben.
  Bittersweet, ... , De pijn die ik bij hun verlies of het verloren contact heb ervaren is nooit helemaal weg, en dat hoeft ook niet, Rouw en/of verlies kan ook een kans zijn van vergroting van potentieel, - hoewel dat in eerste instantie vaak helemaal anders aanvoelt,-, ...