• Wat is EMDR ?

  EMDR staat voor “Eye Movement Desensitisation and Reprocessing”.  Het is een therapie methode die initieel ontwikkeld werd voor trauma gerelateerde psychische aandoeningen en kwam tot stand tijdens het einde van de jaren 80 door klinisch psychologe Dr. Francine Shapiro. EMDR werd sinds midden van de jaren 90 successvol gebruikt voor verwerking van trauma gerelateerde aandoeningen waaronder PTSS of Post Traumatische Stress Stoornis, maar is ook uitgegroeid en wordt ook meer en meer gebruikt in coaching en counseling. EMDR versnelt de verwerking van traumatische herinneringen, die mogelijks vastgelopen gedragspatronen gerelateerd aan het trauma en of angst kan veranderen en hierdoor ook kan oplossen.

 • Hoe is EMDR Ontstaan?

  Dr. Francine Shapiro ontdekte per toeval tijdens een wandeling in een park dat haar stressvolle gedachten milder werden, (en dat de negatieve effecten van deze stressvolle gedachten minderen), als ze heen en weer bewoog met haar ogen tussen twee bomen.
  Ze onderzocht deze ontdekking verder door deze eerst op haarzelf uit te testen door met haar ogen heen en weer te bewegen op hetzelfde tijdstip als ze dacht aan haar stressvolle gedachten. 

  Door de positive resultaten op haarzelf besloot ze dit verder te onderzoeken door deze experimenten uit te breiden bij haar kennissen en vrienden, zonder gekende psychiatrische aandoeningen. Ook daar waren de resultaten positief.
  Aangemoedigd door dit succes ontwikkelde Shapiro een standaard procedure genaamd EMD en testte deze empirisch uit op personen met PTSS of Post Traumatische Stress Stoornis. De resultaten, - die ook werden gepubliceerd (Journal of Traumatic Stress – Shapiro 1989), - toonden een significante verschil in daling van stress levels in de groep die begeleid werd met EMD, in vergelijking met de controle groep die de EMD begeleiding niet kreeg.

  Shapiro verfijnde de methode tot hetgeen we nu kennen als EMDR. Ze gebruikte EMDR voor het eerst in therapeutische setting voor personen met oorlogstrauma’s.  Tijdens de jaren 90 was EMDR dan ook uitgegroeid tot een wereldwijde therapiemethode voor trauma gerelateerde psychische aandoeningen.